Ανισότητα στην ποιότητα: Η κρυφή αλήθεια του Ελληνικού Χρυσού Ελαιόλαδου!!!


Στην πρόσφατη ανακάλυψη που αφορά την τιμολογιακή πολιτική γύρω από το Ελληνικό ελαιόλαδο, διαπιστώνουμε μία παράδοξη κατάσταση που σίγουρα θα συζητηθεί. Μια σύγκριση τιμών μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας φανερώνει ένα προβληματισμό: Γιατί το Ελληνικό ελαιόλαδο είναι φθηνότερο στην Ελβετία παρά στη χώρα που το παράγει;

Με τιμή λίτρου στην Ελβετία να διαμορφώνεται στα 10,45 ευρώ και στην Ελλάδα να φτάνει τα 13,98 ευρώ, ο καταναλωτής αναρωτιέται: Πού βρίσκεται το λάθος; Αξίζει να τονίσουμε ότι η ποιότητα του ελαιόλαδου που πωλείται στην Ελβετία είναι μάλιστα ανώτερη, καθώς προέρχεται από ψυχρή έκθλιψη, σε αντίθεση με αυτό που εντοπίζουμε στα Ελληνικά ράφια.

Το παράδοξο αυτό στην τιμολόγηση ίσως να βρίσκει μία ερμηνεία στην οικονομική ανισορροπία των δύο χωρών, όπως ενδεικτικά αποδεικνύει ο συγκριτικά χαμηλός κατώτατος μισθός στην Ελλάδα των 780 ευρώ έναντι των 3500 ευρώ στην Ελβετία. ( Δες στο GOV Σχετικά με τους Μισθούς στην Ελλάδα ) Αυτό φανερώνει ένα βαθύτερο ζήτημα που εκτείνεται πέρα από τις τιμές στα σουπερμάρκετ, μια οικονομία που δεν επιβραβεύει τον εγχώριο παραγωγό και καταναλωτή.

Αξίζει να αναλογιστούμε πώς οι διάφορες κυβερνητικές πολιτικές μπορεί να επηρεάζουν την τιμή των προϊόντων που τόσο περήφανα παράγει η χώρα μας. Η αναλογία των τιμών και οι συνθήκες αγοράς σε σχέση με τον μισθό αποτελούν κρίσιμο δείκτη της οικονομικής δικαιοσύνης στην κοινωνία μας. Το ερώτημα είναι πλέον επιτακτικό: Πώς θα ανταποκριθούμε ως καταναλωτές και πολίτες;


Η αντιφατική τιμολόγηση του Ελληνικού ελαιόλαδου αποκαλύπτει μια ειρωνεία που μαστίζει την κοινωνική μας δικαιοσύνη και αναδεικνύει την ανάγκη για δραστικές αλλαγές. Ο πολίτης αναζητά εξηγήσεις και δικαιώματα σε μια οικονομική πραγματικότητα που φαντάζει αδιαπραγμάτευτη. Πώς είναι δυνατόν τα Ελληνικά προϊόντα να είναι πιο ακριβά στην πατρίδα τους από ό,τι στο εξωτερικό; Η πραγματικότητα αυτή καθρεφτίζει μια οδυνηρή ανισότητα που θέτει υπό αμφισβήτηση την έννοια της οικονομικής αλληλεγγύης και αποτελεσματικότητας της Εθνικής πολιτικής. Είναι καιρός η φωνή των πολιτών να ακουστεί δυνατότερα, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις και να διεκδικήσει μέτρα που θα οδηγήσουν σε οικονομική δικαιοσύνη και σεβασμό στην εγχώρια παραγωγή. ( Ορίστε η Λύση που Βρήκα Εγώ ).



Συντάκτης: Χαράλαμπος Κοκκινίδης.



 

0 Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου