Κύπρος, Κρήτη, Δωδεκάνησα: Στην καρδιά του 'Μεγάλου Ισραήλ';


Αγαπητοί αναγνώστες,

Πρόσφατα στη μαρίνα Αγίας Νάπας πραγματοποιήθηκε μία διάσωση πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη του Ισραήλ. Το γεγονός αυτό, μολονότι φαίνεται να είναι μία απλή ανθρωπιστική πράξη, φέρνει στο προσκήνιο σκέψεις για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η έννοια του "ΜΕΓΑΛΟΥ ΙΣΡΑΗΛ" δεν είναι κάτι καινούριο. Εμφανίζεται για πρώτη φορά στα μέσα του 16ου αιώνα από τον Γιοσέφ Νάζη ή Γιασσέφ Νασσί, έναν πολύπλευρο άνδρα με εβραϊκές ρίζες, που υπηρέτησε τον Σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (  διπλωμάτης, τραπεζίτης, διοικητικός υπάλληλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ).  Στον χάρτη του Γιασσέφ Νασσί, μεταξύ άλλων, εμφανίζονται ως εδαφικά σύνορα του Ισραήλ, η Κύπρος -η Κρήτη -και 3 νησιά των Δωδεκανήσων!!!.

Κι ενώ η όλη ιδέα για ένα "Μεγάλο Ισραήλ" μπορεί να θεωρηθεί ως μια ιστορική ιδεολογία ή ένας γεωπολιτικός στόχος από ορισμένους, οι πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή μας κάνουν να αναρωτηθούμε: Μήπως όλα αυτά συμβαίνουν για την επίτευξη αυτού του στόχου;

Φυσικά, δεν θα πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα του να διαβάζουμε τα πάντα μέσα από μία συγκεκριμένη οπτική ή να υιοθετούμε συνωμοσιολογικές θεωρίες χωρίς τεκμηριωμένες αποδείξεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρούμε την κριτική μας σκέψη και να αναζητούμε τις αληθινές πηγές των γεγονότων.

Τέλος, πρέπει να τονίσουμε τη σημασία της ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Η Κύπρος, στον ρόλο της ως γείτονας και φίλη χώρα, ανταποκρίθηκε άψογα στην υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων από το Ισραήλ, δείχνοντας τον πραγματικό χαρακτήρα του λαού μας.


Συντάκτης: Χαράλαμπος Κοκκινίδης.


0 Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου